Animal Nutrition Questionbank -5

Contributed by:
Dr. Sandeep Jugran
M. V. Sc. Scholar
Department of Animal Nutrition
College of Veterinary and Animal Husbandry,
Anand Agricultural University, Anand
email: rodramukhi@gmail.com

Non-Ruminant Nutrition

1. Sulphur containing amino acids are
a. Methionine & Cysteine
b. Lysine & Valine
c. Leucine & Threonine
d. Aspartic acid & Glutamic acid

2. The protein % in broiler starter diet is (BIS 2007)
a. 23
b. 24
c. 22
d. 21

3. Which of the following pair is/are correctly matched
a. Sulphur-containing vitamins: thiamine & biotin
b. Sulphur-containing amino acids: Cysteine & methionine
c. Selenium-containing enzyme: Glutathione peroxidase
d. All the above

4. Calcium containing feed ingredients in poultry ration are
a. Oyster shell
b. Grit
c. Marble chips
d. All of these

5. The major end product of nitrogen metabolism in chicken is
a. Ammonia
b. Urea
c. Uric acid
d. Creatinine

6.Commonest limiting amino acid in poultry diet is
a. Arginine
b. Methionine
c. Tryptophan
d. Aspartate

7. latest BIS for poultry is
a. 2001
b. 2007
c. 1987
d. 2004

8. goose stepping gait is caused by
a. Deficiency of pantothenic acid
b. Excess of pantothenic acid
c. Deficiency of biotin
d. Excess of biotin

9. Feed intake is slightly more in
a. Pellet
b. Mash
c. Dusty feed
d. All of these

10. Olive coloured egg yolk in chicken egg is caused due to
a. Xanthophyll
b. GNC
c. Cotton seed cake
d. Sesame cake

11. Which of the following is/ are methyl donor(s)?
a. Methionine
b. Betaine
c. Choline
d. All of these

12. Non-digestible oligosaccharides work as a
a. Prebiotic
b. Nutraceuticals
c. Synbiotic
d. Probiotic

13. Feed additives like amprolium, sulpha drugs & Ionophores acts as
a. Growth enhancer
b. Antibacterial
c. Antioxidants
d. Anticoccidials

14. Vitamin C, Vitamin E, BHT & BHA are:
a. Flavour enhancers
b. Anticaking agents
c. Stimulants
d. Antioxidants

15. The birth of hairless pigs is due to deficiency of:
a. Copper
b. Iodine
c. Iron
d. Calcium

16. the digestive system of pig is more towards
a. Herbivores
b. Carnivores
c. Both
d. Like ruminants

17. Maximum % of Crude Fibre in creep ration of pig:
a. 10
b. 12
c. 6-8
d. 5

18. As per BIS, minimum % of CP in creep ration of pig is
a. 12
b. 18
c. 20
d. 6-8

19. First limiting amino acids in pig diets is
a. Methionine
b. Lysine
c. Tryptophan
d. Isoleucine

20. Weaning in pigs is practised at age of
a. 56 days
b. 25 days
c. 21 days
d. 35 days

21. The energy Requirements for pigs are stated in
a. ME
b. DE
c. NE
d. All of these

22. Live cultures of non-pathogenic organisms which are administered orally is known as-
a. Prebiotics
b. Probiotics
c. Feed additive
d. Feed supplement

23. Reserve form of carbohydrate in body is
a. Starch
b. VFAs
c. Glycogen
d. Glucose

24. Horse is a
a. Fore gut fermentor
b. Hind gut fermentor
c. Polygastric
d. All of these

25. Selective feeding is maximum in poultry under___________ system of feeding which leads to deficiency diseases –
a. Whole grain feeding
b. Pellet feeding
c. All mash feeding
d. Crumble feeding

26. Curled toe paralysis is caused by the deficiency of –
a. Riboflavin
b. Thiamine
c. Pantothenic Acid
d. Niacin

27. Most common anti-nutritional factor in leaves of plants is _____________.
a. Trypsin Inhibitor
b. Tannins
c. Monensin
d. Nimbidin

28. True digestible energy is always ___________ than the apparent digestible energy.
a. Less
b. More
c. Equal
d. May be any of these

29. Avidin chelates ____________ vitamin.
a. Biotin
b. Riboflavin
c. Retinol
d. Ascorbic acid

30. Rubbery legs condition in poultry is due to the deficiency of which vitamin _____________.
a. Vitamin A
b. Vitamin B1
c. Vitamin C
d. Vitamin D


Answers

  1. A
  2. A
  3. D
  4. D
  5. C
  6. B
  7. B
  8. A
  9. A
  10. C
  11. D
  12. A
  13. D
  14. D
  15. B
  16. A
  17. D
  18. C
  19. B
  20. A
  21. B
  22. B
  23. C
  24. B
  25. A
  26. A
  27. B
  28. B
  29. A
  30. D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.