BACTERIOLOGY AND MYCOLOGY-III

PREPARED BY:
Dr. Sonu S. Nair
MVSc scholar,
Division of Bacteriology and Mycology
IVRI, Izatnagar

  1. The ratio of diameter of objective lens to focal length is:
    a. Numerical aperture
    b. Resolution
    c. Magnification
    d. None of these

  2. An example for positive eye piece:
    a. Huygenian eyepiece
    b. Ramsden eyepiece
    c. Both a and b
    d. None of these

  3. ________________ microscopy is used to determine dry mass of living cells and their nuclei
    a. Darkfield microscopy
    b. Laser microscopy
    c. Interference microscopy
    d. Flourescence microscopy

  4. ________________ types of specimens have to be used in electron microscopy
    a. Hydrated specimen
    b. Dehydrated specimen
    c. Thick specimen
    d. Stained specimen

  5. Which among the following contain sterol in cytoplasmic membrane
    a. Spirochetes
    b. Mycoplasma
    c. Clamydia
    d. Clostridia

  6. _________________ are also known as PPLO
    a. Rickettsiae
    b. Mycoplasma
    c. Mycobacteria
    d. Clamydia

  7. ________________ produces packet of 8 organisms or multiple of 8.
    a. Neisseria
    b. Sarcina
    c. Veillonella
    d. All the above

  8. Normal fir tree appearence in gelatin stab medium is produced by
    a. Bacillus anthracis
    b. Clostridium
    c. Erysipelothrix
    d. Salmonella

  9. Primary stain in gram staining is
    a. Crystal violet
    b. Methylene blue
    c. Safranin
    d. Carbol fuchsin

  10. In Hucker staining method, gram positive cell appear ________________ in colour
    a. Blue
    b. Pink
    c. Violet
    d. Dark red

  11. Which among the following is wrong about negative staining of bacteria?
    a. Used to study cell shape
    b. Can be done with eosin or nigrosin
    c. Stain does not penetrate the cell
    d. Heat fixation is required

  12. Which among the following is acid fast positive?
    a. Mycoplasma
    b. Nocardia
    c. Neisseria
    d. Fusobacterium

  13. Traunt staining fluorescence method is used for
    a. Endoscope
    b. Acid fast bacteria
    c. Flagella
    d. Gram positive bacteria

  14. Popping test is done for the staining of
    a. Exospore
    b. Endospore
    c. Pili
    d. Flagella

  15. Which among the following is used for endospore staining
    a. Schaeffer-Fulton staining
    b. Donner staining method
    c. Burke staining method
    d. Both a and b

  16. Which among the following is used for flagellar staining?
    a. Gray staining method
    b. Leyson staining method
    c. Dorner staining method
    d. Both a and b

  17. ______________ is used in Ames test
    a. Salmonella typhimurium
    b. Shigella dysentriae
    c. Staphylococcus aureus
    d. Sreptococcus pneumoniae

  18. Muller Hinton agar is used in
    a. Ames test
    b. Replica plating method
    c. Antibiotic sensitivity test
    d. Penicillin enrichment of mutants

  19. Calcium chloride treated bacterial cells are competent for
    a. Transduction
    b. Transformation
    c. Plasmid replication
    d. Conjugation

  20. Indicator in urea broth medium is _____________________
    a. Phenol red
    b. Bromocresol purple
    c. Methyl red
    d. Bromothymol blue

  21. IMViC reaction for Yersinia is
    a. + + – –
    b. – + – +
    c. – – + +
    d. – + – –

  22. Indole production can be detected by _____________________
    a. Barritt’s reagent
    b. Kovac’s reagent
    c. Collin’s reagent
    d. Baeyer’s reagent

  23. Which among the following shows mixed acid fermentation of glucose
    a. Shigella
    b. Klebsiella
    c. Enterobacter
    d. Serratia

  24. Which among the following is used as cryoprotectants in the storage of bacterial culture at -700C?
    a. 10% glycerol
    b. 10% DMSO
    c. 15% glycerol
    d. 15% DMSO

  25. Voges proskeur test is based on the ability of organism to produce ________________ in glucose phosphate broth
    a. Urea
    b. Pyruvic acid
    c. Acetoin
    d. Phenylene diamine

ANSWERS: 1. a 2. b 3. c 4. b 5. b 6. b 7. b 8. b 9. a 10. c 11. d 12. b 13. b 14. b 15. d 16. d 17. a 18. c 19. b 20. a 21. d 22. b 23. a 24. a 25. c

Leave a Reply