BACTERIOLOGY AND MYCOLOGY-III

PREPARED BY:
Dr. Sonu S. Nair
MVSc scholar,
Division of Bacteriology and Mycology
IVRI, Izatnagar

  1. The ratio of diameter of objective lens to focal length is:
    a. Numerical aperture
    b. Resolution
    c. Magnification
    d. None of these
  2. An example for positive eye piece:
    a. Huygenian eyepiece
    b. Ramsden eyepiece
    c. Both a and b
    d. None of these
  3. ________________ microscopy is used to determine dry mass of living cells and their nuclei
    a. Darkfield microscopy
    b. Laser microscopy
    c. Interference microscopy
    d. Flourescence microscopy
  4. ________________ types of specimens have to be used in electron microscopy
    a. Hydrated specimen
    b. Dehydrated specimen
    c. Thick specimen
    d. Stained specimen
  5. Which among the following contain sterol in cytoplasmic membrane
    a. Spirochetes
    b. Mycoplasma
    c. Clamydia
    d. Clostridia
  6. _________________ are also known as PPLO
    a. Rickettsiae
    b. Mycoplasma
    c. Mycobacteria
    d. Clamydia
  7. ________________ produces packet of 8 organisms or multiple of 8.
    a. Neisseria
    b. Sarcina
    c. Veillonella
    d. All the above
  8. Normal fir tree appearence in gelatin stab medium is produced by
    a. Bacillus anthracis
    b. Clostridium
    c. Erysipelothrix
    d. Salmonella
  9. Primary stain in gram staining is
    a. Crystal violet
    b. Methylene blue
    c. Safranin
    d. Carbol fuchsin
  10. In Hucker staining method, gram positive cell appear ________________ in colour
    a. Blue
    b. Pink
    c. Violet
    d. Dark red
  11. Which among the following is wrong about negative staining of bacteria?
    a. Used to study cell shape
    b. Can be done with eosin or nigrosin
    c. Stain does not penetrate the cell
    d. Heat fixation is required
  12. Which among the following is acid fast positive?
    a. Mycoplasma
    b. Nocardia
    c. Neisseria
    d. Fusobacterium
  13. Traunt staining fluorescence method is used for
    a. Endoscope
    b. Acid fast bacteria
    c. Flagella
    d. Gram positive bacteria
  14. Popping test is done for the staining of
    a. Exospore
    b. Endospore
    c. Pili
    d. Flagella
  15. Which among the following is used for endospore staining
    a. Schaeffer-Fulton staining
    b. Donner staining method
    c. Burke staining method
    d. Both a and b
  16. Which among the following is used for flagellar staining?
    a. Gray staining method
    b. Leyson staining method
    c. Dorner staining method
    d. Both a and b
  17. ______________ is used in Ames test
    a. Salmonella typhimurium
    b. Shigella dysentriae
    c. Staphylococcus aureus
    d. Sreptococcus pneumoniae
  18. Muller Hinton agar is used in
    a. Ames test
    b. Replica plating method
    c. Antibiotic sensitivity test
    d. Penicillin enrichment of mutants
  19. Calcium chloride treated bacterial cells are competent for
    a. Transduction
    b. Transformation
    c. Plasmid replication
    d. Conjugation
  20. Indicator in urea broth medium is _____________________
    a. Phenol red
    b. Bromocresol purple
    c. Methyl red
    d. Bromothymol blue
  21. IMViC reaction for Yersinia is
    a. + + – –
    b. – + – +
    c. – – + +
    d. – + – –
  22. Indole production can be detected by _____________________
    a. Barritt’s reagent
    b. Kovac’s reagent
    c. Collin’s reagent
    d. Baeyer’s reagent
  23. Which among the following shows mixed acid fermentation of glucose
    a. Shigella
    b. Klebsiella
    c. Enterobacter
    d. Serratia
  24. Which among the following is used as cryoprotectants in the storage of bacterial culture at -700C?
    a. 10% glycerol
    b. 10% DMSO
    c. 15% glycerol
    d. 15% DMSO
  25. Voges proskeur test is based on the ability of organism to produce ________________ in glucose phosphate broth
    a. Urea
    b. Pyruvic acid
    c. Acetoin
    d. Phenylene diamine

ANSWERS: 1. a 2. b 3. c 4. b 5. b 6. b 7. b 8. b 9. a 10. c 11. d 12. b 13. b 14. b 15. d 16. d 17. a 18. c 19. b 20. a 21. d 22. b 23. a 24. a 25. c

Leave a comment!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Appeal: Please send news which may be of interest to alumni, photographs of alumni gatherings, batch photos, photos of campus, scientific articles, artistic and literary works, memoir notes etc. to vetcos@gmail.com for publication.