GENERAL BACTERIOLOGY AND MYCOLOGY

PREPARED BY:
Dr. Sonu S. Nair
MVSc scholar,
Division of Bacteriology and Mycology
IVRI, Izatnagar

  1. MIASMATIC THEORY was proposed by ……………………………………….
    a. Themisson
    b. Girolamo Frocaistoro
    c. Thassalus
    d. Hippocrates
    Ans : d. Hippocrates

  2. CONTAGION THEORY was proposed by ……………………………………….
    a. Girolamo Frocaistro
    b. Anton Von Leeuwenhoek
    c. Athanisius Kircher
    d. Francesco Redi
    Ans : a. Girolamo Frocaistro

  3. Louis Pasteur developed vaccines against the following diseases except …………………………
    a. Anthrax
    b. Fowl cholera
    c. Tuberculosis
    d. Rabies
    Ans : Tuberculosis

  4. The first person to use a solid medium for cultivating bacteria …………………………………………….
    a. Louis Pasteur
    b. Francesco Redi
    c. Robert Koch
    d. Theoder Schwann
    Ans : c. Robert Koch

  5. IVRI was established as Imperial Bacteriological laboratory in ……………………………………………………………
    a. Pune ,1988
    b. Muktheswar,1980
    c. Pune, 1980
    d. Muktheswar,1980
    Ans: a. Pune,1988

  6. Organisms lacking a rigid cell wall are included under …………………………………………………………….
    a. Gracilicutes
    b. Firmicutes
    c. Mendosicutes
    d. Tenericutes
    Ans: d. Tenericutes

  7. Gram positive bacterial cellwall in addition to peptidoglycan contains …………………………………………..
    a. Mycolic acid
    b. Teichioc acid
    c. Muramic acid
    d. Pimilic acid
    Ans : b. Teichoic acid

  8. Limkage between N-acetyl glycosamine and N- cetyl muramic acid is …………………………………………….
    a. beta 1,4
    b. beta 1,3
    c. beta 1,2
    d. beta 1,5
    Ans : a. beta 1,4

  9. Capsule and Slime layer are together known as …………………………………………
    a. Endoplasmin
    b. Glycocalyx
    c. Exotoxin
    d. Somatic antigen
    Ans : b. Glycocalyx

  10. Based on the arrangement of flagella Pseudomaonas aeuruginosa is …………………………………….
    a. Peritrichous
    b. Amphitrichous
    c. Lophotrichous
    d. Monotrichous
    Ans: c. Lophotrichous

  11. Which among the cocci organism have/has flagella?
    a. Sporocercina
    b. Rhodococcus
    c. Planococcus
    d. All the above
    Ans: d. all the above

  12. Impermeability of spore is due to ……………………………………………….
    a. Poly-D-Glutamic acid
    b. Calcium Dipicolinic acid
    c. Thecoic acid
    d. Diamino Pimilic acid
    Ans: b. Calcium Dipicolinic acid

  13. Which among the following is a diplococci?
    a. Micrococci
    b. Neisseria
    c. Streptococci
    d. Rhodococci
    Ans: b. Neisseria

  14. Feulgen staining is used to stain …………………………… which appears ………………………….. in colour.
    a. Nucleoid, purple
    b. Cytoplasm, blue
    c. Ribosome, purple
    d. volutin granules, red
    Ans : a. Nucleoid, purple

  15. Cooked meat media can be used for the culture of …………………………………..
    a. Anaerobic
    b. Capnophilic
    c. Mesophilic
    d. Thermophilic
    Ans: a. Anaerobic

  16. The method used to preserve bacteria in powder form is …………………………………..
    a. Tyndallisation
    b. Lyophilization
    c. Deep freezing
    d. Cryopreservation
    Ans: b. Lyophilization

  17. Refractive index of Canada Balsam is ………………………………..
    a. 1.535
    b. 1.524
    c. 1.483
    d. 1.460
    Ans: a. 1.535

  18. ……………………………………………………… are produced by gram positive bacteria where there is complete absence of cell wall.
    a. L-form
    b. Spheroplast
    c. Protoplast
    d. Mycoplasma
    Ans: c. Protoplast

  19. Fractional sterilization was devised by ………………………………………….
    a. Louis Pasteur
    b. John Tyndall
    c. John Snow
    d. Joseph Lister
    Ans: b. John Tyndall

  20. Seitz Filter is used for filtering ………………………………………
    a. Culture broth
    b. Serum
    c. Toxin from culture
    d. Viral growth medium
    Ans: b. Serum

  21. Preservative used for serum is ………………………………..
    a. Merthiolate
    b. HCHO
    c. 70% alcohol
    d. 10% alcohol
    Ans: a. Merthiolate

  22. Garrod test is used ………………………………….
    a. to evaluate virulence of bacteria
    b. to check phenol coefficient
    c. to check antibiotic susceptibility
    d. to estimate D-value
    Ans: b. to check phenol coefficient

  23. Anaerobes cannot withstand oxygen due to lack of ………………………………….
    a. Superoxide dismutase
    b. Catalase
    c. Peroxidase
    d. both a and b
    Ans: d. both a and b

  24. Piezophiles are bacteria which can withstand great ……………………………….
    a. atmospheric pressure
    b. osmotic pressure
    c. radiation
    d. temperature
    Ans: a. atmospheric pressure

  25. Carbohydrates are added to the bacterial media at a rate of …………………………….
    a. 0.5 – 2 %
    b. 4 – 5 %
    c. not added
    d. 7%
    Ans: a. 0.5 – 2 %

One Comment:

  1. Very helpful. Thank you!

Leave a Reply