MCQ on Animal Biotechnology – A

Basics of Gene structure and function

Prepared by: Dr Sajad Ahmad Beigh
Email: drsajadahmadbeigh@gmail.com
M.V.Sc, Division of Animal Biotechnology, SKUAST-K

  1. Which of the following is correctly matched
    (a) Johannsen———- linkage
    (b) Mendel————– gene
    (c) Garrod————– father of human genetics
    (d) Morgan————- factor
  2. Term biotechnology was coined by
    (a) Karl Erkey
    (b) Friedrich Miescher
    (c) Altmam
    (d) A.E.Garrod
  3. The transforming factor in living cells was first of all discovered by
    (a) Avery, Macleod and McMarty
    (b) Griffith
    (c) Hershey and chase
    (d) Emil Fischer
  4. Which among the following showed isotopically (32P and 35S) DNA to be genetic material using bacteriophages
    (a) Hershey and chase
    (b) Emil Fischer
    (c) A.E.Garrod
    (d) Both a and b
  5. Which of the following is correctly matched
    (a) Monoclonal antibodies————-Fire and Mello
    (b) RNA interference——————-Temin and Baltimore
    (c) Reverse transcription—————kohler and Milstein
    (d) RT PCR——————————-SYBER green
  6. PCR works on the principle of
    (a) Peltier effect
    (b) Thompson effect
    (c) Both
    (d) None
  7. Gene is a
    (a) Segment of DNA that controls protein synthesis
    (b) Segment of DNA that controls RNA synthesis
    (c) Functional segment of DNA
    (d) None of the above
  8. Which of the following is correctly matched
    (a) Beadle and tatum——– non-correlation between genome size and complexity
    (b) C-value—————— Amount of DNA in genome
    (c) C-value paradox———- transposons
    (d) McClintock—————— one gene-one peptide hypothesis
  9. Which technique is used to detect introns in eukaryotic genome
    (a) Cherenkov light technique
    (b) Autoradiography
    (c) Pyrosequencing
    (d) R-loop technique
  10. New genes can be acquired by an organism by which method
    (a) By duplication and divergence of already existing genes
    (b) Gene fission and fusion
    (c) By lateral gene transfer
    (d) All the above
  11. New genes can originate de novo from non-coding region of DNA in which of the following
    (a) Maize
    (b) Trypanosoma
    (c) Tetrahymena
    (d) Drosophila
  12. Which of the following is an example of single multigene family
    (a) Hemoglobin genes
    (b) r-RNA genes
    (c) Myoglobin genes
    (d) None of the above
  13. Which of the following is true about paralogous genes
    (a) Have got sequences similarities
    (b) Arise due to duplication and divergence
    (c) Present in same organisms
    (d) All of the above
  14. Orthologous genes in animals arise due to
    (a) Speciation
    (b) Convergence
    (c) Divergence
    (d) Both a and c
  15. Which of the following is true about pseudogenes
    (a) Functional variants of normal genes
    (b) Indicate the changing nature of genome
    (c) depend on the rate of gene duplication and loss
    (d) All of the above
  16. Globin pseudogenes are
    (a) Conventional or non- processed
    (b) Processed
    (c) Both
    (d) None of the above
  17. Which of the following is not true about processed pseudogenes
    (a) Originates through retrotransposition
    (b) Lack introns and a promotor region
    (c) Contain polyguanylate signal and are flanked by direct repeats
    (d) All above are true
  18. Alphoid DNA is
    (a) Alpha helical form of DNA
    (b) Centromeric DNA sequence in humans
    (c) Primitive DNA type
    (d) Promiscuous DNA
  19. Which of the following is not true about replication dependent histones
    (a) Transcripts lack poly A tail
    (b) Synthesized during s-phase
    (c) H1 is having low molecular weight
    (d) H4 is most conserved
  20. Replication dependent histones are synthesized during which phase
    (a) G1 phase
    (b) S phase
    (c) G2 phase
    (d) M phase
  21. Which of the following is replication independent histone
    (a) H1º
    (b) H1t
    (c) H5
    (d) H3.3
  22. Among replication dependent histones which is having high molecular weight
    (a) H1
    (b) H3
    (c) H4
    (d) H2B
  23. Among replication dependent histones which are most conserved
    (a) H1, H2B
    (b) H3, H4
    (c) H1, H2A
    (d) H4,H1
  24. Nucleosome as structural unit of chromosome was described by
    (a) R. Korenberg
    (b) Johanssen
    (c) Benzer
    (d) Watson and Crick
  25. Which of the following is an acidic protein
    (a) H1º
    (b) H1t
    (c) Kornberg’s enzyme
    (d) H2A
  26. Which of the following is correctly matched
    (a) Mononucleosomes——–147 bp
    (b) Trimmed nucleosomes—–165 bp
    (c) Core particles—————50-70 bp
    (d) Linker DNA—————- 200 bp
  27. Which of the following is called bond of life
    (a) Ionic bond
    (b) Covalent bond
    (c) wander wall’s interactions
    (d) Hydrogen bond
  28. Which of the following is not true about histone chaperones
    (a) Have less affinity for histones
    (b) Present in nucleoplasm
    (c) They are acidic proteins
    (d) Facilitate the delivery of histones
  29. The organization of 30nm fibre during chromosome formation can be understood by
    (a) Solenoid model
    (b) Zigzag model
    (c) Scaffold model
    (d) Both a and b
  30. Acetylation of histones may bring which change
    (a) Increase gene expression
    (b) Decrease gene expression
    (c) Remain static
    (d) Does not affect
  31. Which amino acid residue is involved during histone acetylation
    (a) Arginine
    (b) Serine
    (c) Threonine
    (d) Lysine
  32. Bromodomain is
    (a) Brominated amino acid residues of proteins
    (b) Highly variable region of immunoglobin
    (c) Dock site on acetylated lysines in histones
    (d) Conserved domains of oligomeric proteins
  33. Methylation of histones may bring which change
    (a) Increase gene expression
    (b) decrease gene expression
    (c) may either increase or decrease
    (d) Remain static
  34. Chromodomain is
    (a) Coloured domain of oligomeric protein
    (b) Highly variable region of immunoglobin
    (c) Dock site on methylated amino acid residues in histones
    (d) Conserved domains of oligomeric proteins
  35. Which amino acid residues are involved during histone methylation
    (a) Lysine, threonine
    (b) Glutamate, arginine
    (c) Lysine, arginine
    (d) Serine, threonine
  36. Histone methylation plays a fundamental role in
    (a) Heterochromatin formation
    (b) X-chromosome inactivation
    (c) Genome imprinting
    (d) All of the above
  37. Which structural form of DNA is left-handed
    (a) B-DNA
    (b) Z-DNA
    (c) A-DNA
    (d) H-DNA
  38. Which DNA form exists under physiological conditions
    (a) A-DNA
    (b) Z-DNA
    (c) H-DNA
    (d) B-DNA
  39. A linear segment of DNA is about 975 kD in weight. How many nucleotides are in it and what is its length respectively
    (a) 3000, 1020 nm
    (b) 1000, 500nm
    (c) 1500, 1000nm
    (d) 1000, 1200nm
  40. There are 103 nucleotides in a gene having one intron of 3.4nm and a non-stop codon. How many amino acid residues will be in a peptide on translation
    (a) 30
    (b) 40
    (c) 50
    (d) 60
  41. The lambda-max for DNA and RNA falls at
    (a) 260nm
    (b) 280nm
    (c) 250nm
    (d) 300nm

ANSWERS
1.(c) 2.(a) 3.(b) 4.(a) 5.(d) 6.(a) 7.(c) 8.(b) 9.(d) 10.(d) 11.(d) 12.(b) 13.(d) 14.(d) 15.(d) 16.(a) 17.(c) 18.(b) 19.(c) 20.(b) 21.(d ) 22.(a ) 23.(b) 24.(a ) 25.( c) 26.(b ) 27.(d) 28.(a ) 29.(d ) 30.(a ) 31.(d ) 32.(c ) 33.(c ) 34.(c) 35.(c) 36.(d) 37.(b) 38.(d) 39.(a) 40.(a) 41.(a)

Leave a comment!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Appeal: Please send news which may be of interest to alumni, photographs of alumni gatherings, batch photos, photos of campus, scientific articles, artistic and literary works, memoir notes etc. to vetcos@gmail.com for publication.