MCQ on Animal Biotechnology – D

Animal Cell Culture

Prepared by: Dr Sajad Ahmad Beigh
Email: drsajadahmadbeigh@gmail.com
M.V.Sc, Division of Animal Biotechnology, SKUAST-K

  1. The foundation for the development of cell culture technique was laid by
    (a) Roux
    (b) Arnold
    (c) Ross
    (d) Harrison
  2. Who is regarded as the father of tissue culture
    (a) Harrison
    (b) Arnold
    (c) Ross
    (d) Roux
  3. The limited replicative capacity of human cells in culture is called
    (a) Hayflick effect
    (b) Brownian effect
    (c) Contact inhibition
    (d) None of the above
  4. HAT medium used for the selection of fused hybrid cells in hybridoma culture was introduced by
    (a) Littlefield and Miller
    (b) Kohler and Milstein
    (c) Frish and Jentoft
    (d) Eagle and Karl
  5. Which of the following is HGPRT+ and survives in HAT medium
    (a) B cells
    (b) Myeloma cells
    (c) Hybrid cells
    (d) Both a and c
  6. Use of trypsin to free cells from tissue matrix for cell culture was described by
    (a) Jolly and Koch
    (b) Beebe and Ewing
    (c) Sims and Stillman
    (d) Gottieb Maberland
  7. Cells used in feeder layer
    (a) Should have ability to divide
    (b) Have ability to metabolize
    (c) These properties are obtained by exposing cells to irradiation
    (d) All of the above
  8. Cell culture technique became simpler only after advent of
    (a) Antibiotics
    (b) Trypsin
    (c) Cell culture media
    (d) All of the following
  9. Which of the following is true regarding animal cell culture technique
    (a) Lactic acid is source of carbon
    (b) Cells have high requirement of L-glutamine
    (c) Cholin is necessary for cell adhesion and cytoskeleton
    (d) All of the following
  10. Which of the following is the structural fibre in cell culture system
    (a) Collagen
    (b) Elastin
    (c) Fibronectin
    (d) Both a and b
  11. Optimum pH required for the growth of mammalian cells is
    (a) 5.3-7.0
    (b) 6.5-7.0
    (c) 7.2-7.4
    (d) 8.1-8.9
  12. The optimum temperature of any cell or organ is called
    (a) Critical temperature
    (b) Threshold temperature
    (c) Ceiling temperature
    (d) None of the above
  13. For culture of avian cells the optimum temperature requirement is
    (a) 37 ̊C
    (b) 40 ̊C
    (c) 42 ̊C
    (d) 35 ̊C
  14. Which of the following is the oldest cell line
    (a) Hela cell line
    (b) Vero cell line
    (c) CHO cell line
    (d) BHK cell line
  15. Which cell line is used for production of recombinant sex hormones
    (a) BHK cell line
    (b) Vero cell line
    (c) Hela cell line
    (d) CHO cell line
  16. The ratio of CO2 : O2 used in cell culture system should be
    (a) 1:5
    (b) 1:13
    (c) 1:19
    (d) 1:25
  17. Which of the following is most commonly used cell fusing agent
    (a) PEG
    (b) NaNO3
    (c) Sendai virus
    (d) Polyvinyl alcohal
  18. Which of the following virus is used for cell fusion
    (a) Sendai virus
    (b) Herpes virus
    (c) Myxovirus
    (d) All of the following
  19. Which of the following is easy and rapid method to interpret viability of cells in culture system
    (a) Trypan blue dye exclusion
    (b) Neutral red assay
    (c) Fluorescein dye assay
    (d) All of the following
  20. Vero cell line is obtained from Kidney cells of
    (a) African green monkey
    (b) Chinese hamster
    (c) Calf
    (d) Swine

ANSWERS
1.(a) 2.(a) 3.(a) 4.(a) 5.(d) 6.(c) 7.(d) 8.(d) 9.(d) 10.(d) 11.(C) 12.(c) 13.(b) 14.(a) 15.(d) 16.(c) 17.(a) 18.(d) 19.(a) 20.(a)

Leave a comment!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Appeal: Please send news which may be of interest to alumni, photographs of alumni gatherings, batch photos, photos of campus, scientific articles, artistic and literary works, memoir notes etc. to vetcos@gmail.com for publication.