Veterinary Pathology -2

GENERAL PATHOLOGY

Contributed by:
Dr. AMITHA BANU S.
MVSc. SCHOLAR,DIVISION OF SURGERY
ICAR-IVRI

  1. Developmental defect affecting part organ of body is called
    a) Atresia
    b) Agenesis
    c) Anomaly
    d) Aplasia
  2. Placental macrophage is
    a) mesangeal cells
    b) Hoff Baur cell
    c) Osteoclast
    d) Lysomac
  3. Endoplasmic cell is not present in which organ?
    a) Kidney
    b) Liver
    c) Pancreas
    d) Heart
  4. Earliest evidence of cellular degeneration is
    a) Parenchymatous degeneration
    b) Cloudy swelling
    c) Albiminous degeneration
    d) All the above
  5. Microscopically ground glass appearance is seen in which of the following
    a) Hyaline degeneration
    b) Albiminous degeneration
    c) Hydropic degeneration
    d) Myxomatous degeneration
  6. Zenkers degeneration seen in white muscle disease is a ……… type of degeneration
    a) Muccinagineous
    b) Myxomatous
    c) Hyaline
    d) Amyloid
  7. Which of the following is known as waxy degeneration
    a) Muccinagineous
    b) Myxomatous
    c) Hyaline
    d) Amyloid
  8. Breed of dog which is most prone to Gout is
    a) Poodle
    b) Dalmatian
    c) Collie
    d) GSD
  9. Condensation of nucleus is known as
    a) Pyknosis
    b) Karyorrhexis
    c) Karyorrhexis
    d) Chromatolysis
  10. Nervous symptom in ketosis is due to …………………
  11. Changes that take place gradually in cells while the are dying is called
    a) Necrosis
    B) Somatic death
    c) Apoptosis
    d) Necrobiosis
  12. Type of necrosis in brain is
    a) Coagulative necrosis
    b) Caeseation necrosis
    c) Liquifaction necrosis
    d) Fat necrosis
  13. Cavity formed due to colliquative necrosis is called ………………
  14. Cooling of body is called………………
  15. Reed sternberg cells are found in
    a) TB
    b) Hodgkin’s disease
    c) JD
    d) Tumor
  16. Dry and caseous type of pus is seen in
    a) Avian
    b) Canine
    c) Bovine
    d) Caprine
  17. Intranuclear inclusion body is found in which of the following
    a) Vaccinia
    b) Fowl pox
    c) Rabies
    d) ICH
  18. Expanding cell population is called…………..
    a) Labile cells
    b) Stable cells
    c) Static cells
    d) None
  19. Neutrophils are absent in
    a) Bacterial infection
    b) Fungal infection
    c) Viral infection
    d) Foreign bodies
  20. Organ decrease in size once after it attain full size is called
    a) Atrophy
    b) Hypertrophy
    c) Hypoplasia
    d) hypotrophy
  21. Reversion of cells into more primitive form is called…………………….
  22. Bleeding from the brain with loss of consciousness is called……………
    a) Epistasis
    b) Metorrhagia
    c) Apoplexy
    d) Enterorrhagia
  23. Vitamin required for prothrombin formation is…………….
    a) Vitamin A
    b) Vitamin K
    c) Vitamin D
    d) Vitamin C
  24. Thrombosis is more common in
    a) Vein
    b) Artery
    c) Venules
    d) Arterioles
  25. Murral thrombi occur in which of the following
    a) Swine erysepalothrix
    b) E.coli
    c) Salmonella
    d) BQ
  26. Thrombi found in wall of Auricle is called
    a) Murral thrombi
    b) Ball thrombi
    c) Saddle thrombi
    d) Cardiac thrombi
  27. Thrombi that is spreading into both branches of bifurcating artery us………..
    a) Murral thrombi
    b) Ball thrombi
    c) Saddle thrombi
    d) Cardiac thrombi
  28. ….………………passes directly from left auricle to right auricle through patent foramen ovale
  29. Myomalacia cardis is sequale of………………….
    a) Cardiac necrosis
    b) Cardiac emboli
    c) Septic emboli
    d) Cardiac infract
  30. Abnormal accumulation of fluid in intercellular space and body Cavity is called
    a) Cyst
    b) Hydrocele
    c) Edema
    d) Apoplectic cyst
  31. Hydrostatic pressure of blood in venous end in animals is…………………..
    a)45
    b)35
    c)15
    d)40
  32. ….……………is most severely affected in burn
    a) Dermis
    b) Skin
    c) Hair follicle
    d) Epidermis
  1. Heart stops functioning when temperature falls below ………………
    a) 60ºF
    b) 70ºF
    c) 75ºF
    d) 80ºF
  2. Curling ulcers occurs in…………………….
    a) Duodenum
    b) Jejunum
    c) Ilium
    d) Caecum
  3. Fungus responsible for photosensitization as well as Facial eczema in sheep is……………………
  4. Lightning figures are characteristic in
    a) Lightning
    b) Electricity
    c) Burns
    d) a&b
  5. Nucleus is most vulnerable to radiation in which phase of cell division?
    a) Prophase
    b) Metaphase
    c) Telophase
    d) Anaphase
  6. Maximum permissible gonadal radiation
    a) 1 REM
    b) 3REM
    c) 5REM
    d) 7 REM
  7. Which of the following organ have least effect o radiation?
    a) Lymphoid organ
    b) Salivary gland
    c) Conjunctiva
    d) Kidney
  8. Part of eye most injured by radiation is
    a) Cornea
    b) Lens
    c) Conjunctiva
    d) Retina
  9. Blue lines in junction between the teeth and gum is observed in which toxicity?
    a) Lead
    b) sulphur
    c) Fluoride
    d) Iron
  10. Cherry red mucus membrane is evident in which poisoning
    a) HCN
    b) CO
    c) Nitrate
    d) Nitrite
  11. OP poison which cause death due to asphyxia
    a) Aldrin
    b) Eldrin
    c) Malathion
    d) All the above
  12. Enzyme affected in Fe deficiency is
    a) Carbonic anhydrase
    b) Tyrosinase
    c) Xanthne oxidase
    d) Catylase
  13. Piglet anaemia is type of
    A) Macrocytic Hypochromic
    b) Normocytic hypochromic
    c) Microcytic hypochromic
    d) NONE
  14. Salt poisoning is most affected in which species
    a) Pig
    b) Fowl
    c) Cats
    d) a&b
  15. Hill sickness is due to deficiency of
    a) Cu
    b) Cobalt
    c) Zn
    d) Mn
  16. Vitamin A sparer is
    a) Vitamin E
    b) Vitamin C
    c) Selenium
    d) Vitamin D
  17. Goose stepping due to deficiency of Vitamin
    a) B1
    b) B2
    c) B5
    d) B6
  18. Stain used for melanin is
    a) Pearl stain
    b) Congo red
    c) Toludine blue
    d) Fontanna stain

ANSWERS

  1. C
  2. B
  3. A
  4. D
  5. D
  6. C
  7. A
  8. B
  9. A
  10. Isopropyl alcohol
  11. D
  12. C
  13. VOMICAE
  14. ALGOR MORTIS
  15. B
  16. A
  17. D. Other all have intracytoplasmic inclusion bodies vaccinia have GUARNIERI bodies, Bollinger bodies for Fowl pox, and Negri bodies for rabies
  18. B
  19. C
  20. A
  21. ANAPLASIA
  22. C
  23. B
  24. A
  25. B
  26. B
  27. C
  28. PARADOXAL EMBOLI
  29. D
  30. A
  31. C
  32. D
  33. B
  34. A
  35. PITHOMYCES CHARTARUM
  36. D
  37. A
  38. C
  39. D
  40. B
  41. A
  42. B
  43. C
  44. D
  45. C
  46. D
  47. B
  48. A
  49. C
  50. D

Leave a comment!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Appeal: Please send news which may be of interest to alumni, photographs of alumni gatherings, batch photos, photos of campus, scientific articles, artistic and literary works, memoir notes etc. to vetcos@gmail.com for publication.