BACTERIOLOGY AND MYCOLOGY-II

Loading...

PREPARED BY:
Dr. Sonu S. Nair
MVSc scholar,
Division of Bacteriology and Mycology
IVRI, Izatnagar

Loading...
  1. Fletcher’s media is used for cultivation of ………………………………
    a. Borrelia
    b. Leptospira
    c. Salmonella
    d. Listeria
    ANS: b. Leptospira
  2. For motility testing ……………………. Media is used
    a. Liquid media
    b. Semi solid media
    c. Solid media
    d. All the above
    ANS: b. Semi solid media
  3. Tryptic soy agar is a ……………………… media
    a. Basal
    b. Enriched
    c. Selective
    d. Enrichment
    ANS: a. Basal
  4. Concentration of salt in Mannitol salt agar is ………………………..
    a. 2%
    b. 6%
    c. 3%
    d. 5%
    ANS: d. 5%
  5. Egg containing media is used for the cultivation of ……………………………..
    a. Mycobacteria
    b. Mycoplasma
    c. Chlamydia
    d. Borrelia
    ANS: a. Mycobacteria
  6. Rhodamine will give …………………….. fluorescence
    a. Apple green
    b. Orange
    c. Reddish
    d. Bluish
    ANS: c. Reddish
  7. Mesosome is the invagination of ………………………..
    a. Nuclear membrane
    b. Plasma membrane
    c. Cell wall
    d. Capsule
    ANS: b. Plasma membrane
  8. Which among the following is having linear DNA?
    a. Bordettela
    b. Borrelia
    c. Brucella
    d. Blue green algae
    ANS: b. Borrelia
  9. Volutin granules are seen in ………………………….
    a. Corynebacterium
    b. Campylobacter
    c. Clostridia
    d. Listeria
    ANS: a. Corynebacterium
  10. …………………………….. is the numerically most abundant protein of gram –ve cell wall
    a. Lipoprotein
    b. Glycoprotein
    c. Apoprotein
    d. Flagellim
    ANS: a. Lipoprotein
  11. Flagellar antigen is …………………………
    a. H antigen
    b. O antigen
    c. K antigen
    d. F antigen
    ANS: a. H antigen
  12. Gram+ organisms have ………………… pair of flagellar rings
    a. 1
    b. 2
    c. 3
    d. 4
    ANS: a. 1
  13. Sheathed flagellum is seen in ……………………………….
    a. Listeria
    b. Leptospira
    c. Salmonella
    d. Leuconostoc
    ANS: b. Leptospira
  14. Which among the following shows pleomorphism?
    a. Streptobacilli
    b. Streptococci
    c. Staphylococci
    d. Lactobacilli
    ANS: a. Streptobacilli
  15. Quantitative ability of an organism to cause disease is ……………………………..
    a. Virulence
    b. Pathogenicity
    c. Invasiveness
    d. Adhesiveness
    ANS: a. Virulence
  16. ……………………………………. Test is used to distinguish pathogenic Staphylococci
    a. Catalase test
    b. Coagulase test
    c. CAMP test
    d. MUG test
    ANS: b. Coagulase test
  17. …………………………….. is the indicator used in Citrate utilization test
    a. Bromocresol purple
    b. Bromothymol blue
    c. Neutral red
    d. Phenol red
    ANS: b. Bromothymol blue
  18. Sodium thaurochorate is a ……………………..
    a. Bile salt
    b. Buffer
    c. Bile pigment
    d. PH indicator
    ANS: a. Bile salt
  19. ………………………………… pathway is used by Pseudomonas to oxidise aromatic compound to acetyl coA AND SUCCINATE
    a. TCA cycle
    b. Pyruvate decarboxylation pathway
    c. Entner-Doudoroff pathway
    d. Beta keto adipate pathway
    ANS: d. Beta keto adipate pathway
  20. Which among the following show bipolar staining characters?
    a. Pasteurella and Salmonella
    b. Pasteurella and Yersinia
    c. Yersinia and Brucella
    d. Yersinia and Salmonella
    ANS: b. Pasteurella and Yersinia
  21. Common laboratory contamionator is ………………………..
    a. Pseudomonas aeruginosa
    b. Protius vulgaris
    c. Mycoplasma mycoides
    d. Staphylococcus aureus
    ANS: b. Protius vulgaris
  22. Which among the following is true about Bacilllus anthracis?
    a. Rough colony is pathogenic
    b. Smooth colony is pathogenic
    c. Mucoid colony is pathogenic
    d. Both a & b
    ANS: a. Rough colony is pathogenic
  23. Type culture collections in India is maintained at …………………………
    a. Ludhiana
    b. Mukteshwar
    b. Bareilly
    c. Banglore
    ANS: a. Ludhiana
  24. ……………………………… is a type specimen designated by the original discoverer of the species
    a. Neotype
    b. Holotype
    c. Serotype
    d. Biotype
    ANS: b. Holotype
  25. ……………………………. Is a method of classification of bacteria using a number of parameters
    a. Adansonian classification
    b. Numerical classification
    c. Polyphasic classification
    d. Computer taxonomy
    ANS: c. Polyphasic classification

Loading...

Leave a comment!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.